lauantai 25. tammikuuta 2014

"Aja hiljaa isi"


Liikenteessä sattuu ja tapahtuu, mutta miksi?
Sitä ollaan niin olevinaan ja osaavinaan, kukaan ei ikävä kyllä ole kuolematon.
Tunnistatko itsesi?

"Oli niin liukas.."
"En mä yhtään huomannu.."
"Mistä helvetistä toi tohon tuli?"
"No iha vähä vaa.."


Möömöömöö, NYT SE JÄRKI KÄTEEN.

Vahinkoja sattuu, niiltä voi välttyä mutta harvemmin puhtaat vahingot aiheuttavat näitä uutisia:

"Autolla leikkivä kuljettaja menetti hallintansa koulutiellä - koululainen kuollut"

Ihmisten typeryys on käsittämättömän laajaa. Johtuuko se kasvatuksesta, paineista, esityksestä, jännityksen hakemisesta vai puhtaasta välinpitämättömyydestä?

Olen istunut niin monen auton kyydissä, jossa kuljettajalla on pakkomielle leikkiä jossain vaiheessa autollaan, talvella varsinkin. Varsinkin ensimäiset liukkaat kelit kun tulee, niin sitä on vain päästävä leikkimään. Leikkiä saa, mutta liikenteessä sekä julkisilla paikoilla leikkiminen on minusta pelkkää järjen köyhyyttä. Jos asenne on se, että "ei tässä mitään käy, ei oo käyny ennenkään" - on asenne todella typerä. Meidän ei tarvitsisi lukea näitä uutisia mikäli nämä ideat olisivat fiksuja. Jos tahtoo leikkiä, on sitä varten rakennettuja ratoja, radan voi myös itse rakentaa vaikka kaveriporukalla syrjäisemmälle seudulle. Jääratoja löytyy kaikkialta, mene ja etsi tietoa!

Haluaisin nähdä ihmisen joka hallitsee autoa täydellisesti. Edes maailman parhaimmat formulakuskit ovat sanoneet etteivät ikipäivänä lähtisi leikkimään autolla liikenteeseen, sillä sitä ei koskaan voi tietää mitä voi tapahtua. Olen täysin samaa mieltä, et voi koskaan tietää mitä voi tapahtua.

Liikenteessä voi tapahtua mitä tahansa, jopa sinulle. En ole koskaan ajanut autoa sillä asenteella, etteikö mitään koskaan voisi sattua. Se nyt vain sattuu olemaan sellainen sääntö, ettei siellä pelleillä.
Ihmisiä kuolee, haluatko sinä olla vastuussa toisen ihmisen kuolemasta vain sen takia, että oli kivaa kun perä lähtee luisuun.

Onko se vielä kivaa, kun paras ystäväsi, puolisosi, vanhempasi, sisaresi, lapsesi istuu pyörätuolissa vuoksesi koko loppuelämänsä? Onko kivaa kuulla, kun pieni koululainen kolahtaa etupuskuriin? Onko kivaa pitää tätä pientä lasta kädestä ja kertoa hänelle että apu on tulossa? Vai olisiko kivempaa olla edes tarkistamatta mikä etupuskuriin kolahti ja lähteä pakoon? Vai olisiko kivempaa palata tajuihinsa ja herätä verilammikon ympäröimänä, jalat murskana auton alla, kuollut kaveri vierelläsi? Entäs se lapsi siellä takapenkillä, nähdä kuinka 15kg pieni ihminen voikin kovassa vauhdissa lentää yli sadan kilon painolla niskojesi ylitse suoraan tuulilasiin?
Ei kuulosta mielestäni mukavalta. Kuulostaa järkyttävältä, mutta silti ihmiset tekee tätä - jatkuvasti!

Meneppä kysymään rattijuopolta joka istuu tuomiotaan, miten hän selitti rattijuoppoutensa perheelle, joka menetti tyttärensä rattijuopon vuoksi. Miten tämä rattijuoppu viettää päivänsä ja pystyykö hän ajattelemaan mitään muuta kuin tätä tapahtunutta. Haluaisiko hän peruuttaa sen vai kokea uudestaan?

Tahdotko olla osasyyllisenä näihin, kuvitteletko tosiaan että tulet välttymään näiltä, ettei sinun kohdallesi voi koskaan sattua vastaavaa? Voin taata, ettei yksikään näistä henkilöistä, joille tämä on sattunut, ole tietänyt että nyt se tapahtuu. He eivät tienneet. Sinäkään et tiedä.


Järkyttävän vastuuttomia ihmisiä liikenteessä. Ennakoi, varaudu, skarppaa, katso ja noudata niitä liikennesääntöjä. Koskaan ei ole niin kiire, että pitäisi ajaa kuolettavaa ylinopeutta. Koskaan ei voi olla muuta niin tärkeää tekemistä, ettei huomaa suojatietä. Koskaan ei saa olettaa, ettei sinulle tai muille voisi nyt käydä jotain. Mikään ei ole niin tärkeää kuin se, että voit pelastaa itsesi ja paljon muita kun kiellät jotakuta menemästä rattiin humalassa, huumeiden vaikutuksen alaisena tai huonolla asenteella. Jos kaveri tahtoo leikkiä, kysy häneltä näitä kysymyksiä ja miettikää yhdessä pitäisikö etsiä jokin turvallisempi leikkipaikka, kuollut ihminen ei leiki.


Mieti, ennenkuin käynnistät auton seuraavan kerran.
"Törkeästä rattijuoppoudesta epäillyn miehen ajama auto päätyi katolleen ojaan Lahden moottoritiellä. Kyydissä ollut mies kuoli, kuljettaja ja toinen matkustaja luokkaantuivat."

"Hovioikeus katsoo, että kyse ei ollut törkeästä kuolemantuottamuksesta. Ei siitäkään syystä, että kuljettaja lähti onnettomuuspaikalta karkuun jättäen kaverinsa kuolemaan romuttuneeseen autoon."

"11-vuotias Matleena kuoli ja hänen 16-vuotias siskonsa loukkaantui"

"Koko perhe menehtyi autoturmassa - kuljettaja humalassa"

"Poliisia karkuun ajanut mies menehtyi ulosajossa maanantaina"

"
Raju ulosajo Järvenpäässä - yksi kuoli ja kaksi loukkaantui"

"Raju ulosajo - kaikki 5 nuorta kuolleita"
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti